Somatostatin Hormon İnhibisyonu Tip 1 Diyabetli Kişilerde Hipoglisemi Riskini Azaltabilir Mi?
Sağlıklı kişilerde plazma glukozundaki düşüş glukagon salınımını uyarmakta ve böylece karşı regülatör hepatik glukoz üretimini artırmaktadır. Bu yanıtın bozulması, ölümle sonuçlanabilen şiddetli hipoglisemiye yatkınlık yaratmaktadır. T1D’li birçok hastada bu yanıtın bozulduğu görülmekte ve bu durum T1D’li hastalarda mortalite oranının %10'una kadarını oluşturmaktadır. Kimyasal olarak indüklenmiş veya otoimmün diyabetli sıçanlarda, karşı regülatör glukagon sekresyonu SSTR antagonistleri tarafından restore edilebilmektedir, bununla birlikte hem altta yatan hücresel mekanizma hem de bunun insanlara genişletilip genişletilemeyeceği henüz belirlenememiştir.
Çalışmada insan T1D'sinin yaygın olarak kullanılan poligenik bir fare modeli olan obez olmayan diyabetik (NOD) fareler kullanılmış ve diyabette hipoglisemi ile indüklenen glukagon salgılanmasının bozulma sebebi araştırılmıştır. T1D'nin başlangıcı rastgele plazma glukozunda ani bir artışla bağlantılı görülmüştür. 140 fareden oluşan bir kohortta, 70 dişiden 31'inde ve 70 erkekten 8'inde T1D gelişmiştir ve dişilerdeki başlangıç erkeklerden yaklaşık 10 hafta önce olmuştur. T1D, pankreatik insülin içeriğinde %97 azalma, adacık alanında yaklaşık %80 azalma ve insülin immünoreaktivitesinde ve β-hücre alanında neredeyse tamamen kayıp ile ilişkili bulunurken, glukagon içeriği değişmeden kalmıştır.
T1D'de insülinle indüklenen hipogliseminin plazma glukagonunu artırmadaki yetersizliği ilk olarak 50 yıl önce belgelenmiştir. NOD farelerinde de görülen bu durum, daha önce sempatik innervasyon kaybına bağlanmıştı. Ancak izole fare ve insan adacıklarında devam ettiğinin görülmesi, bunun adacıklara özgü etkileri de içerdiğini ve somatostatin aracılığı ile gerçekleştiğini düşündürmektedir. Somatostatinin glukagonostatik etkisi, adrenalin gibi cAMP artırıcı ajanların uyarıcı etkisinin yerini alabilmektedir. Bu senaryo, rezidüel β-hücre fonksiyonunun azalmış hipoglisemi riski ile ilişkili olduğu yönündeki klinik gözlemi açıklamaktadır.
cAMP: Siklik adenozin monofosfat; NOD: Obez olmayan diyabetik; T1D: Tip 1 diyabet; SSTR: Somatostatin reseptörü
TR-NON-2024-00159 (Mart 2025)
Referans: Hill TG, et al. Nature Metabolism. 2024 `https://doi.org/10.1038/s42255-024-01139-z